NIET WEGGOOIEN! Actie was groot succes

Op donderdag 14 augustus jl. werd de landelijke actie NIET WEGGOOIEN! georganiseerd. Dit jaar was het voor het eerst dat de Drents Archief en het OICD daaraan meededen. En het was een onverwacht groot succes.

Mensen kwamen uit heel Drenthe met historisch materiaal. Dat werd door medewerkers van het Drents Archief bekeken, beoordeeld en in ontvangst genomen. Om later te worden gedigitaliseerd, geregistreerd en gearchiveerd. Om zo het beeld van Drenthe in de Tweede Wereldoorlog nog verder compleet te maken.

Boeken, foto's, films, persoonsbewijzen, bonkaarten, documenten. En vooral ook boeiende, soms hartverscheurende verhalen. Zoals van Riekje van der Kooi. Die ten langen leste besloot om afstand te doen van het fotoboek van haar moeder. Dat fotoboek is een eerbetoon aan de vader die ze eigenlijk nooit gekend heeft. Riekje weet nog hoe haar vader in september 1944 werd verraden en door de Duitsers werd opgepakt. Na eerst gruwelijk te zijn gemarteld in het Scholtenhuis werd hij midden in de nacht overgebracht naar Kamp Westerbork, daar standrechtelijk geëxecuteerd en een dag later verbrand.

Riekje was toen 3 jaar. Een paar dagen later werd het hele gezin ook nog eens door de Duitsers uit het huis gezet. Terwijl de inboedel aan verraders cadeau werd gedaan. Later werd vader doodgezwegen. Want ellende, daar sprak je niet over. Zodat Riekje haar hele leven een vader zou blijven missen. Een gat in haar ziel, dat nooit zou worden opgevuld.

Na afloop van de actie kon historica en coördinator Bettie Jongejan de balans opmaken. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe was opnieuw een stukje dichterbij gekomen.