OICD ontvangt schenking bijzondere oorlogsdocumenten

Op 5 mei jl. ontving het OICD uit handen van Cathrinus Schaafsma uit Eelde een uitgebreid dossier. Bestaande uit 5 uitgebreide bewerkingen van de briefwisseling tussen gemobiliseerd soldaat Hendrik Arends aan zijn tweelingzus Antje in Eelde. En daarnaast een uniek schetsboek van een Duitse soldaat die gelegerd was op Vliegveld Eelde.

Cathrinus Schaafsma heeft de briefwisseling tussen Hendrik en zijn zus Antje uitgebreid bestudeerd en gedocumenteerd. De brieven zijn geschreven in 1939 en 1940. Uit de inhoud is een schat aan informatie te halen, die een precies beeld geeft van de situatie en de omstandigheden van vlak voor de oorlog. Uiteraard stopte de briefwisseling na de Duitse inval in mei 1940. Hendrik was gelegerd in de forten rondom Utrecht, als onderdeel van de Vesting Holland.

Het schetsboek is vanaf 1941 getekend door Gefreiter Fritz Junghans. Hij portretteerde zijn kameraden op Vliegveld Eelde. Ook bracht hij de werkzaamheden op het vliegveld in beeld. Het schetsboek is ooit ook door de Duitse militairen in eigen beheer uitgegeven als herinneringsboek. Het boek dat aan het OICD wordt geschonken is een kopie van het schetsboek.