Struikelstenen

Op verschillende plekken in de Asser binnenstad liggen Struikelstenen. Stenen met een koperen plaat, midden op het trottoir. In het koper staat een tekst gegraveerd. Want struikelstenen liggen altijd voor huizen waar vroeger Joden hebben gewoond. Joden die zijn opgepakt en nooit meer teruggekomen. Alle Struikelstenen bij elkaar vormen een indrukwekkende route. Die je kunt volgen op AnnoDrenthe.nu

Zo verandert een wandeling door een doodgewone straat plotseling in een reis door de geschiedenis. Leerlingen van het Dr. Nassau College uit Assen hebben die speciale routes samengesteld. Zij hebben alle informatie verzameld die over de verdwenen personen bekend is. En in koper vereeuwigd.

De route is te volgen met behulp van een speciale app: AnnoDrenthe. AnnoDrenthe bevat meerdere bijzondere routes over cultuur en natuur. Met foto’s, films, geluid en documenten die betrekking hebben op de plekken langs de route. De app is gratis te downloaden via www.AnnoDrenthe.nu. Op je smartphone selecteer je vervolgens de route Struikelstenen.

De Struikelstenen zijn een initiatief van de Stichting Struikelstenen. Samen met het Dr. Nassau College, het Drents Archief, het OICD en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Samen willen zij jonge mensen betrekken bij de geschiedenis 'om de hoek'.

Zo blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Struikelstenen laten je pijnlijk beseffen waartoe stigmatisering, discriminatie en uitsluiting kunnen leiden. En dat is hard nodig in deze gepolariseerde en keiharde samenleving.

Onderwijs en leerlingen waren daar actief bij betrokken. Voornamelijk VMBO-leerlingen uit de 3de klas van de Theoretische Leerweg en uit de 3de en 4de klas van de opleiding Consumptief Verzorgen.