Verborgen, niet vergeten

In 2014 was Drenthe Bevrijdingsprovincie. Daarom zijn er 2 documentaires gemaakt in de reeks VERBORGEN, NIET VERGETEN. Dat is een landelijk project in het kader van het vinden en registreren van Oorlogsherinneringen. De documentaires hebben tot doel je mee te nemen naar regionale oorlogsmonumenten en oorlogsplekken. Om zo te laten zien welke verhalen daarachter verborgen liggen. De verhalen zijn gebaseerd op het boek Route 40 - 45 van Jeroen Wielaert.

VERBORGEN, NIET VERGETEN: Dierenpark Emmen

Het Noorder Dierenpark begon ooit vanuit de achtertuin van Willem Oosting. Een jongen met een droom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken de dierenverblijven goede schuilplaatsen. Vooral achter de wilde dierengalerij. De kinderen van Willem gaan in gesprek met Heleen en Betty Flier, familie van vroegere onderduikers.

VERBORGEN, NIET VERGETEN: Joodse Synachoge Coevorden

Coevorden kende voor de Tweede Wereldoorlog een bloeiende joodse gemeenschap. Maar na de bezettingsjaren keerden er maar 14 van de 137 joodse inwoners terug. In de oorlog woonde Henk Klifman schuin tegenover de synagoge. Zijn Joodse vriendje keerde nooit meer terug. Hij herinnert hem nog zo goed.